Monday, August 15, 2011

Resepi: Ikan Bilis Sos Cili Caramel

Tahun kedua berpuasa dengan suami. Tahun lepas, sahur just masak nasik je and hangatkan lauk semalam, tapi tahun ni masak je setiap kali sahur. Sampai abis idea nak masak ape yang mudah dan menyelerakan pagi-pagi ni.

Masakan ni my mum kadang2 buat jugak time breakfast, tapi bila kitorang dah besar, dah jarang la pulak mak masak lauk simple-mimple ni.. So, sekadar ingatan aku tentang rasa masakan ni waktu kecil, aku cuba menghasilkan sendiri.

Nak bagi gempak sikit namanya aku letak cam ala-ala puding caramel plak, tapi ganti ngan ikan bilis..simple and senang...10 minit dah siap. Yang ni kira untuk 2 orang makan la.

Bahan-bahannye:
a) Segenggam ikan bilis (kalo bleh beli yang berkualiti tinggi sebab akan kurang kadar kemasinannya) Jangan lupa basuh dulu tau.
b) 2 sudu besar cili giling/cili boh
c) 2 sudu gula pasir
d) Garam secukup rasa
e) Seulas bawang merah dan seulas bawang putih dihiris nipis.

Kaedahnye:
a) Goreng rangup ikan bilis. Angkat dan toskan.
b) Untuk sos caramel, panaskan kuali dengan 2 sudu minyak.
c) Tumiskan bawang putih dan bawang merah sampai kekuningan.
d) Masukkan cili giling 2 sudu or lebih (kalo nak pedas).
e) Masukkan 2 sudu gula pasir or lebih (kalo nak manis) dan garam secukup rasa
f) Gaulkan ikan bilis dengan sos caramel tadi.

Siap and boleh la dihidangkan dengan nasik panas ketika sahur/breakfast.

No comments:

Post a Comment

Di padang datar dirikan kemah,
Mohon komen dengan berhemah.

Petang-petang main dam,
Komen berimpak negatif akan dipadam.