Nasi Lemak:
2 orang makan (orangnya gempal macam aku ngan hubby):
2 pot beras- basuh bersih dan toskan.
1 keping kulit kayu manis
2 biji bunga lawang
Bunga cengkih dan lada hitam (secubit)
Halia (sebesar ibu jari potong nipis)
Secubit garam-merangsangkan tunas rasa lidah.
Sekotak kecik santan kelapa (aku suka guna santan kotak sebab rendah lemak)
Arahan: Masukkan bahan-bahan di atas ke dalam beras, ukur ukuran air secukupnya dan tanak nasi.
Sambal Sotong:
3 keping sotong kering (saiz tapak tangan) -potong kecik dan rendam dalam air 1 jam. Kalo nak cepat rendam dalam air panas atau rebus dulu. Baru tak liat.
10 keping cili kering (kalo nak pedas boleh tambah lagi)
1 kiub ikan bilis/ boleh guna ikan bilis
3 sudu gula (boleh tambah time masak)
1 sudu kecik asam jawa (aku guna paste asam jawa Adabi)
2 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih.
Arahan: Blendkan semua bahan di atas (kecuali sotong). Tumis bahan setelah minyak dalam kuali panas. A long the way boleh tambah cili, gula, garam, asam jawa dan air secukup rasa yang digemari.
Nak best hidang bersama telo sorang dua bijik, potong timun 2-3 hirisan, kacang goreng, ikan bilis goreng dan air teh tarik...perghh...kalah nasik lemak restoren gembira shah alam (lama siot tak makan nasik lemak kat situ).
Note: Bebas amek resepi ni...sapa nak buat berniaga pun boleh..harap-harap lakulah nok....
No comments:
Post a Comment
Di padang datar dirikan kemah,
Mohon komen dengan berhemah.
Petang-petang main dam,
Komen berimpak negatif akan dipadam.