Ketam Black Pepper ni aku baru masak tengahari tadi...4 ekor je masak abis ke aku sorang le pasal en. somi alah ketam.
Dia cuma rasa kuah jeblack paper je, dia kata ok, boleh jual maknanya kena la aku masukkan dalam blog ni..kot-kot ade orang nak setup restoren ke, bleh cuba resepi nih..
Bahan:
4 ekor ketam dicuci bersih
Serbuk kunyit dan garam
1 ulas bawang besar
4 ulas bawang putih
3 batang cili padi
Halia sebesar ibu jari
Segenggam lada hitam
1 kiub ikan bilis
3 sudu sos tiram
2 sudu kicap
1 sudu asam jawa (aku suka guna yang pes cap Adabi)
Gula dan Garam secukup rasa
Langkah:
1. Lumur ketam dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. Goreng sehingga masak.
2. Kisar bawang besar, bawang putih, cili padi, halia, lada hitam dan kiub ikan bilis.
3. Panaskan sedikit minyak untuk menumis dan tumis bahan2 yang dikisar tadi.
4. Setelah naik bau, masukkan sos tiram, kicap, asam jawa, gula dan garam secukup rasa.
5. Masak sehingga mendidih dan masukkan ketam yang telah digoreng.
6. 2-3 minit kemudian boleh menghidang. Hiaskan dengan daun bawang, daun saderi dan bawang goreng.
Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment
Di padang datar dirikan kemah,
Mohon komen dengan berhemah.
Petang-petang main dam,
Komen berimpak negatif akan dipadam.