Thursday, July 4, 2013

Resepi: Serawa Durian/Pengat Durian

3 minggu lepas ofis aku ada buat potluck dan bacaan Yasiin (Dah 3 minggu baru nak update ye). So aku cadang nak buat serawa durian + roti gardenia. sekali boss Unit PFI offer nak kukus pulut and mintak aku buat kuah serawa lebih.

Aku plak tak tau nak bajet. so aku rasa bajet masak untuk 50 orang cukup kot. memang cukup malah terlebih sebab ada 2-3 orang yang bungkus bawak balik kuah serawa aku tu. Malam tu aku google resepi dari internet dan paginya aku masak. Jangan tanya aku kupas durian, pasal aku beli yang memang siap kupas. Husband aku yang beli. Ada 11 bijik durian diletakkan dalam 2 bijik tupperware besar. So aku agak aku pakai antara 8-9 bijik untuk satu opis.


Bahan-bahan untuk 50 orang makan:

Durian 8-9 biji (bukan ulas tau)
Gula kabung 2 biji
Gula pasir putih
Daun Pandan
Santan 1kg
Air
Garam

Kaedah:

1) Panaskan gula kabung dengan air.
2) Simpulkan daun pandan dan masak bersama gula kabung. Agak gula dah cair boleh masukkan santan.
3) Santan dimasukkan dan dikacau. Jangan sampai keluar minyak. Gunakan api kecil.
4) Masukkan durian sedikit demi sedikit. Jika anda suka durian tu lembut boleh masukkan lebih awal.
5) Masukkan gula pasir jika perlu tambah kemanisan kuah
6) Sedikit garam secukup rasa.
7) Masak sampai mendidih dan boleh dimakan bersama pulut, roti jala atau roti.




3 comments:

  1. Assalam..
    Gula putih banyak mna nak letak..

    ReplyDelete
  2. Assalam..
    Gula putih banyak mna nak letak..

    ReplyDelete
  3. AnonymousJuly 31, 2016

    Gula putih sebagai tambah ikut selera jika ingin lebih manis.

    ReplyDelete

Di padang datar dirikan kemah,
Mohon komen dengan berhemah.

Petang-petang main dam,
Komen berimpak negatif akan dipadam.